De Witte Herbergh

Lekker eten, drinken & gezelligheid!

Stacks Image 167

Over ons

Bel: 0515-543257 / 06-53379988
  • Stacks Image 137
  • Stacks Image 152
  • Stacks Image 198
  • Stacks Image 28
  • Stacks Image 155
  • Stacks Image 143
  • Stacks Image 24
  • Stacks Image 145
  • Stacks Image 147
Stacks Image 169

Voel je welkom in ons café!
We staan voor je klaar met heerlijk eten en drinken. En dat in een ongedwongen, gezellige ambiance.
Kom eens langs bij Nico & Janet en ervaar het zelf!

De Witte Herbergh

Je bevindt je op dit moment op een historische locatie in onze fraaie stad Workum. Volgens de Workumer autoriteit W.T. Beetstra heeft op de plaats waar je nu van een heerlijke maaltijd gaat genieten vroeger het Inthiemaslot gestaan. De Inthiema’s waren burgemeesters van Workum en een van hen liet onder andere in 1650 de Waag bouwen en ook de Inthiemasloot - naar de Fluessen - is op hun initiatief gegraven. Vermoedelijk was de huidige Stedspôle, het terrein achter De Witte Herbergh, vroeger de in historische beschouwingen voorkomende Jonkersfinne. Blijkens een advertentie in de Leeuwarder Courant van 1 mei 1838 werden de panden Súd 13 en Súd 15 - het laatstgenoemde is de huidige Witte Herbergh - op 3 mei 1838 per opbod verkocht. Het was toen nog één “deftige Heeren Huizinge, voorzien van onderscheidene behangen kamers, ruim koetshuis, stalling voor vijf paarden en verdere aanhorige gebouwen, benevens een grooten Tuin, Boschje en bleekveld, gelegen aan den kleinen kant op het aangenaamste gedeelte der stad Workum, wijk B 58”, destijds bewoond door “mevrouw de Weduwe en Erven van wijlen den Heer Lameraal Albertus Æmilius Sluijterman”.
Stacks Image 175

Historische locatie

Deze Sluijterman behoorde ruim een kwarteeuw eerder, in 1811, tot de ‘nieuwe overheden’ van onze stad onder het keizerlijk bewind - het was de Franse tijd.
In het naastgelegen pand Súd 13 woonde tot 1928 de familie Hotze en Auke Zeijlstra, zij hadden daar een winkel, net als later de familie Henk Bergsma (met een limonadefabriekje), maar zij waren tevens de fabrikant van de in heel Nederland beroemde Haarlemmer Olie. Hun fabriek moet in de tegenoverliggende Roggemolestege gevestigd zijn geweest. Van 1918-1928 woonde op Súd 15 Bregtus Dijkstra. Daarna is er een hiaat in de gegevens, maar tot 1948 woonde op dit adres de burgemeester van Workum, mr. Walle Meilis Oppedijk van Veen. Voorwaar, een historische locatie...

(Met dank aan Jan Pieter Dykstra en Gerrit Twijnstra)
Stacks Image 171

Eten en drinken

Héérlijke Angusburgers, diverse lunchgerechten, menu's, vele biersoorten en eigengemaakte verse pizza's.

Wij bezorgen in Workum en afhalen in ons gezellige eetcafé kan natuurlijk ook.

Graag tot ziens bij Nico & Janet!
Stacks Image 177

Feest

Feestje, receptie of bruiloft? Wij helpen je graag. Maak je wensen kenbaar of informeer eens naar de mogelijkheden.

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Stacks Image 194

Gezellige bar

Stacks Image 192
Stacks Image 181

Poolbiljart

Stacks Image 88
Stacks Image 173